15 Eylül 2013 Pazar

Sert Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı

a. Yapraktaki belirtileri
b. Çiçeklerdeki yanıklık
 c . Dalda kanser oluşumu
d. Gövdede renk değişimi ve zamk çıkışı
Sert Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı (Pseudomonas syringae pv. syringae)
(Pseudomonas syringae pv. morsprunorum) Yandaki fotoğrafı üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı Belirtileri
  • Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığını oluşturan Pseudomonas syringae pv. syringae, başta kiraz ve kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalığa neden olurken; P. s. pv. morsprunorum ise sadece kiraz, erik ve badem türlerine özelleşmiştir.
  • Bakteriler kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda kışı geçirir. İlkbaharda bakteri bu kanserlerde çoğalmaya başlar ve yağmurla çiçek ve genç yapraklara yayılır. Gözlerdeki çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan bitkiye girer.
  • Yapraklarda küçük, yağ yeşili, sarımtırak haleli, zamanla morumsu kahverengi renk alan lekeler oluşur. Bu lekeler zamanla kurur ve düşer. Yapraklar saçma ile delinmiş bir görünüm alır.
  • Kanserli dalların uç kısımlarındaki yapraklar ilkbahar sonları ve yaz aylarında solgunlaşıp, ölebilir.
  • Hastalıklı çiçekler solar, kahverengi renk alır ve dalda asılı kalır.
  • Hastalıklı tomurcuklar kahverengileşerek kurur.
  • İnce dallar ve sürgünlerde yanıklık, kabukta esmer, çökük lekeler görülür ve fazla sayıdaki lekeler dalın kurumasına yol açar.
  • Ana dallar ve gövde üzerinde kanserler oluşur. İlkbaharda kanserler hızla ilerler. Kanserli dokuların yüzeyi ıslak ve yanık görünümlüdür. Bu bölgelerden zamk çıkışı gözlenir.
  • Meyvelerde küçük, hafifçe çökük kahverengi lekeler oluşabilir.

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler: Kiraz, erik, kayısı, turunçgiller, armut, şeftali, badem, ceviz gibi meyve ağaçları ve gül, leylak, karakavak, dişbudak, meşe, söğüt gibi çeşitli bitkiler.

Mücadele Yöntemleri
Kültürel Yöntemler:
  • Fidan üretiminde sağlıklı çöğür ve gözler kullanılmalıdır.
  • Ağır hasta ağaçlar sökülüp yakılmalıdır.
  • Ağaçlar üzerindeki kurumuş veya belirti bulunan dallar ve gövde üzerinde bulunan kanserler sonbaharda ilaçlamadan önce enfekteli kısmın 30-60 cm altından kesilerek yakılmalıdır.
  • Budamada kullanılan aletler her seferinde % 10’luk çamaşır suyuna daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
  • Bahçede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlamalar Bordo bulamacı ile sonbaharda yaprakların % 75’i döküldükten sonra 1. ilaçlama ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce 2. ilaçlama olmak üzere yılda iki defa yapılır. Kiraz ağaçlarına uygulanacak Bordo bulamacının dozu diğer sert çekirdekli meyve ağaçlarına uygulanacak dozdan farklıdır.

Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları:
Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz Son ilaçlama ile hasat arasındaki (Gün)
100 lt suya
Bakır sülfat%25 Suda çözünen kristal %3' lük bordo bulamacı 1.
ilaçlama
(3000g göztaşı +1500g sönmemiş
kireç)
%1'lik bordo bulamacı
2.ilaçlama
(1000g.göztaşı+500g..
sönmemiş kireç)
21
Bakır sülfat%25 Suda çözünen kristal %1' lik bordo bulamacı 1.
ilaçlama
(1000g göztaşı +500g sönmemiş
kireç) kiraz için
%0,6'lık bordo bulamacı
2.ilaçlama
(600g.göztaşı+300g.sönmemiş
kireç). Kiraz için
14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder